הליך גירושין משפיע על חיי המשפחה בהיבטים רבים, על בני הזוג ועל ילדיהם. ההשפעה העיקרית על בני הזוג, היא ההתנהלות הכלכלית, בעיקר במשפחות בהן הגבר הוא המפרנס העיקרי במשפחה, היות ומעתה תצטרך האישה להתמודד בכוחות עצמה על ידי תקציב אשר יוקצב עבור דמי מזונות ועל ידי הכנסתה מעבודה, במידה והנה עובדת.
עובדה זו, מהווה פעמים רבות בעיה כבדת משקל אשר נשים אינן מודעות לה, היות ומשק הבית היה מנוהל ברובו מהכנסתו של הבעל. מאמר זה מיועד לאישה המתגרשת, וכולל המלצות לפעולות לפני ואחרי הליך גירושין בפועל, תוך עמידה על זכויותייך המלאות, הן מהבעל והן מהמדינה ומהמוסד לביטוח לאומי.
באופן כללי, כדאי לאישה להיות מעורבת בהליכים ובעניינים הכלכליים של משק הבית. בדקי והכיני את עצמך מראש לקראת הבאות. בררי מה הם התשלומים החודשיים אותם תצטרכי לשלם, לרבות תשלומי משכנתא, חשבונות חשמל וארנונה, הוצאות נוספות והוצאות מחייה אותם תצטרכי את לשלם בבוא היום.
בדקי את מצב חשבונות הבנק, עייני בתדפיסי הבנק, וודאי כי הנך רשומה בחשבונות וכי יש לך זכות חתימה בכל החשבונות. מלבד חשבונות הבנק, היוודעי להשקעות נוספות אותן השקיע הבעל, כספים הסגורים בבנקים ובתוכניות חיסכון, פוליסות ביטוח חיים, השקעות בנדל"ן, איגרות חוב, קופות גמל קרנות השתלמות וכדומה.
מומלץ ואף הכרחי, לבדוק את כל דברי הדואר, ועל ידי כך להכיר את החשבונות וההודעות המתקבלות.
במקרים רבים, מנהלים הבעל והאישה חשבונות בנק נפרדים, כאשר אין גישה מלאה של בני הזוג לחשבונותיהם. שיטה זו לעיתים לוקה בחיסרון, היות והעברת האינפורמציה אודות המצב הכלכלי של בן הזוג אינה תמיד מדויקת, ובן הזוג אשר משתכר פחות או שלא משתכר כלל, חי חיי תלות מלאים בבן הזוג המשתכר, ובדרך כלל חי על פי קצבה אשר מופרשת לו מבן הזוג המשתכר.
הסכום המוקצב, הוא החלטה חד צדדית של בן הזוג המרוויח ואם וכאשר תפסק הזרמת הקצבה, ייקלע בן הזוג התלוי בקצבה זו לקושי כלכלי רב. מומלץ לאישה המתכננת גירושין, או לכל אישה המקבלת את תקציבה באופן כזה, להעביר חלק מהקצבה לתוכנית חיסכון משלה, אשר תשרת אותה בימים קשים יותר.
במידה והנך אישה עובדת, מומלץ לברר עם מעסיקך או עם הנהלת החשבונות של העסק מה הן נקודות הזיכוי המגיעות לך לצורך הקלות מס לאחר שינוי הסטאטוס המשפחתי, כאם חד הורית ומה הן נקודות הזיכוי המגיעות לך עבור כל ילד.
לאחר סיום תהליך הגירושין, ושינוי שם המשפחה בתעודת הזהות, מומלץ לפתוח חשבון בנק משלך, אליו יועברו דמי מזונות ו/או תשלומים מהביטוח הלאומי, ולדאוג להנפיק מהבנק פנקסי המחאות על שמך, ובמידת האפשר כרטיס אשראי על שמך.
דאגי למקורות הכנסה ודעי מה הוא היקף הכנסותייך מול היקף הוצאותייך השוטפות בכל חודש. במידה ותזדקקי לקניות והתארגנות ראשונית לאחר הליך גירושין, תוכלי לקבל אשראי בנקאי המותנה בגובה הכנסותייך לכיסוי הוצאות ראשוניות אלה.
נהלי את תזרים ההוצאות וההכנסות שלך נכון. מומלץ לך ולמעשה לכל משפחה, לנהל תזרים מזומנים הכולל את ההוצאות החודשיות הקבועות, ומשווה אותן מול ההכנסות החודשיות הקבועות. מומלץ לנהל את התזרים במחשב, בצורת רשימה המסתמכת על תדפיסי הבנק של 3 החודשים האחרונים, כך תוכלי להכיר את הוצאותייך הקבועות, ותדעי מהו הסכום אשר יישאר לך לאחר סיום התשלומים הקבועים לצורך מחייה והוצאות בלתי צפויות.